...

İnşaat Mühendisliği

Mesleki Alanlar ve İş İmkanları

Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği Bölümlerinden mezun olanlara "İnşaat Mühendisi” ünvanı verilir. İnşaat Mühendisleri malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan kişilerdir. İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olan öğrenciler;

• KPSS puanı ile tüm devlet kurumlarında (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, İl Özel İdareleri, Bayındırlık ve İskân Müdürlükleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi) inşaat mühendisliği, müfettişlik, müfettiş yardımcılığı, uzman, uzman yardımcısı gibi kadrolara girebilir ve kamu görevlisi olarak çakışabilirler.
  • Kendi proje ofisini açabilir, kendi yapı denetim şirketini veya inşaat şirketini kurup özel piyasadan iş alabilirler.
  • Yapı malzemeleri üreten fabrikalarda, taş ve maden ocaklarında, beton santrallerinde ve çimento fabrikalarında denetim mühendisi olarak çalışabilirler.
  • Gerekli not ortalamasını sağladıkları takdirde üniversitede kalarak akademisyenlik hayatına atılabilirler.
  • Özel şirketlerde proje ofislerinde proje çizme işleri ile istihdam edilebilirler.
  • Yapı denetim firmalarında yapı denetim görevlisi olarak çalışabilirler.
  • Özel şirketlerin yol, su, demir yolu, baraj, köprü, tünel, bina veya alt geçit şantiyelerinde kontrol mühendisi, şantiye şefi olarak çalışabilirler.